2018.08.13.

Megérkezett a Samsung Galaxy Note 9

Lehullt a lepel a régóta várt Galaxy Note 9-ről, ami nagyobb kijelzővel és akkumulátorral, valamint okosabb érintőceruzával debütált.


 
  • már előrendelhető a Galaxy Note 9, mely két kiadásban érkezik: egy 6 GB / 128 GB-os és egy 8 GB / 512 GB-os verzióban
  • a mobil augusztus 24-én kerül a boltok polcaira - a kisebb változat ára 335 ezer forint lesz
  • a 4000 mAh-s akkumulátorral és Bluetooth-os S Tollal felszerelt készülék nagyobb kijelzőt, ám kisebb vázat kapott a tavalyi modellhez képest

Hosszú várakozás után végre bemutatásra került a Samsung következő zászlóshajója, a Galaxy Note 9, amely lélegzetelállító konfigurációval lett felszerelve. Az új színek mellett szoftveres újítások is érkeztek, valamint fejlődött a kamera is - vagyis összességében egy teljesen megújult mobilt kaphatunk kézhez.

Négy színben, augusztus 24-től

Az idei Note-modell két kiadásban lesz elérhető. A kisebb (!) verzió 128 GB-nyi háttértárral és 6 GB-nyi memóriával 335 ezer forintos árcédulát kap. Az erősebb példány már 8 GB RAM-mal és 512 GB tárhellyel rendelkezik - ennek hazai ára azonban még nem ismert. A pontos összegre a következő pár napban számíthatunk.

Az előrendelés már megkezdődött; az előrendelők pedig 30 ezer forint kedvezményt kapnak, ha augusztus 23-án éjfélig egy, a promócióban részt vevő üzletben leadják a megrendelést. Ebből pedig egyszerű kitalálni, hogy az üzletekben augusztus 24-én jelenik meg a telefon. Három színben lesz elérhető: a tavalyról ismert feketében és kékben, illetve az S9-eseknél is használt lilában.





Mit rejt a váz?

Kétségtelen, hogy a Note 9 alaposan megújult hardveres felszereltség terén. A készülék szívét a legújabb Exynos 9810-es processzor képezi, ami négy 2,7 GHz-es és négy 1,7 GHz-es magjával észvesztő teljesítményre képes. Ráadásul a chip sebessége intelligens módon, magától kerül beállításra: ha épp nincs kihasználva a teljes ereje, a mobil visszavesz az órajelből, így kímélve az akkumulátort.

Ha pedig az akkumulátornál tartunk, mindenképpen meg kell említeni a 4000 mAh-s modult, ami eddig sosem látott üzemidőt garantál. Még a forrósodástól sem kell tartanunk, mivel a gyártó vízhűtést épített a váz alá. Erre azért volt szükség, mert magába a mobilba került be a Samsung DeX rendszere, amivel a készülék egy külső kijelzőhöz kötve asztali számítógépként használható





A bevált dizájn - a szükséges finomításokkal

A Note 9 nagyon sokban hasonlít elődjére; lényegében nem a külső változott, hanem annak apró részletei. Ennek megfelelően a kijelző nagyobb lett, ugyanis immáron egy 6,4 hüvelykes AMOLED panellel nézünk farkasszemet, melynek felbontása a megszokott módon 2960 x 1440 pixeles. A nagyobb QHD+ kijelző persze nem jelent nagyobb vázat is, hiszen az alsó és felső káva vékonyabb lett. Sőt, a Note 9 egy hajszálnyival kisebb is elődjénél.

A hátlapon lévő ujjlenyomat olvasó lentebb került, így már kényelmesebben elérhető, mint elődje esetében. A dupla kamerás rendszer is megújult: a középső lencse ugyanis S9-ből ismert, állítható fizikailag rekesszel rendelkezik - ez két érték között váltogatható:  f/1.5 és f/2.4 között. A két lencse 12 megapixeles: az egyik lencse hagyományos, míg a másik széles látószögű.




Okosabb S Toll a fedélzeten

A Note-mobilok mellett döntők számára mindig is kiemelkedően fontos volt az S Toll (S Pen), ezért nem meglepő, hogy a Samsung továbbfejlesztette az apró eszközt. A házból előhúzható kiegészítő immáron Bluetooth-technológiával van felszerelve és kapott egy apró gombot is, amivel egy-egy appban más-más funkciót aktiválhatunk. A kamera például képet készít a lenyomásakor, a YouTube pedig megállítja az éppen lejátszott videót.

A modul erre természetesen egy saját akkumulátorral képes, amit maga a telefon tölt - méghozzá villámgyorsan. Alig 40 másodperc a telefon vázában elég ahhoz, hogy az S Tollat fél órán át tudjuk használni. Az extrák listája ezzel még nem ér véget: megmaradt a 3,5 mm-es jack csatlakozó és 8 megapixeles előlapi kamera is, valamint változatlan a micro SD-vel való bővíthetőség is. Utóbbi különösen fontos, hiszen egy 512 GB-os kártyával (és a nagyobb kapacitású Note 9-cel) már 1 TB-nyi tárhelyet tudhatunk a zsebünkben.